Over Lévi Steenveld

Lévi Steenveld (°1965) is een anagram van Steven Devillé. Hij studeerde Moderne Geschiedenis aan de KUL, volgde er de theatercursussen Theaterwetenschap, Theater en Cultuur en Theatersociologie en geeft thans les aan het Tweedekans-onderwijs in Leuven. In de jaren negentig toerde hij door Vlaanderen en Nederland met het cabareteske Zwevend Genootschap. Tussen 1997 en 2003 was hij actief bij het Leuvens beroepsgezelschap Braakland/ZheBilding (thans Het Nieuwstedelijk). Hij regisseert bij verschillende amateurgezel-schappen uit het Leuvense.

Tijdens zijn studentenjaren werkte hij als cartoonist voor het studentenweekblad Veto en was tekenaar, redacteur en uiteindelijk ook hoofdredacteur van het kringblad Hysteria. Hij schreef en regisseerde de (tot nog toe enige) Historia-studentenrevue: De dag dat de melkboer kwam (1990). Eerder had hij al zijn eerste volavondstuk geschreven, waarbij hij het pseudoniem Steenveld gebruikte om het onbevooroordeeld te kunnen laten lezen. Nadien bleef hij de schuilnaam voor zijn toneelwerk gebruiken om verwarring met zijn jongere broer Stijn te vermijden.

Naast toneelwerken en de schrijfsels voor Het Zwevend Genootschap en Braakland/ZheBilding schreef Steenveld ook enkele sketches (Fonny Vanmolskot) en het absurdistische luisterspel De Nobelstraat (12 afleveringen) voor Radio Sinjaal en de weerkerende column Barrevoets voor de Reynaertkrant.

Zijn toneelwerken worden meestal gekenmerkt door een humoristische blik op de geschiedenis enerzijds en persoons-verwisselingen anderzijds. Vaak vallen personages daarbij uit hun rol en blijken ze nog slechts acteurs te zijn. De slapstickscène uit De Eetkamer van Albert Gurney jr. inspireerde hem in 1989 tot Ardeense Hesp, dat echter omwille van het thema van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en het gebruikte koeterwaals vaker vergeleken wordt met de Britse TV-serie ‘Allo ‘Allo! Nadien volgden o.a. Omtrent Goedertier, over de grootste kunstroof uit onze geschiedenis, Shakespeare Verkort, een vertaling van The Complete Works of Wllm Shkspr (abridged), Schaakmat! een politiek satire over het moeizame vredesproces in het Midden-Oosten en Oostendse Waterzooi, een prequel van Ardeense Hesp, die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en, recent, Sanseveria met peper, absurd theater 2.0. Verder schreef hij ook nog de korte farcen Een Voorbijganger gaat Voorbij en De kleine Geschiedenis van Bernardo Gandolfino, dat hij in 2003 samen met Joost Vandecasteele voor Braakland/ ZheBilding creëerde. Hij is lid van de Vlaamse Toneelauteurs vzw.