SCHAAKMAT !

een politieke satire in vijf akten

Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel worden in het grootste geheim vredesgesprekken tussen Israël en Palestina voorbereid. Maar ook de extremistische organisatie Hamas is op de hoogte. Wanneer de officiële Palestijnse vertegenwoordiger wordt opgehouden en een zelfmoordterrorist verkeerdelijk voor de onderhandelaar wordt genomen, krijgen de vredesgesprekken al snel een oorlogssfeertje.

 

Het wordt een schaakspel met politieke clichés, die inslaan als granaten, en religieuze symbolen, die als raketten op mekaar worden afgevuurd. Clichés, leugens en halve waarheden schieten als firecrackers vrolijk in het rond. Iedereen moet zich bloot geven en wordt geconfronteerd met de eigen onmense-lijkheid, wat explodeert tot een hilarisch slagveld van het eigen groot gelijk.

 

Cynisch, sarcastisch, sardonisch.

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.


Schaakmat! ging op 20 januari 2017 in première.


 

(Voor de technische fiche scroll naar onder).

 

 

Over Schaakmat!

 

"Met scherp sarcasme en ironie wordt de toestand in de regio en de houding van het westen gehekeld. Toch slaagt de auteur erin, door hilarische dialogen en situaties, van het wrange thema een onderhoudende en spannende tragikomedie te maken, waar niet alleen politiek geïnteresseerden van kunnen genieten. Een uniek, hedendaags en actueel stuk."

(Opendoek Magazine, februari 2015)

"Een soort morbide humor, die verlossend werkt. Een moedig stuk."

(Rudi Vranckx, VRT)

"Een fijne, niet-alledaagse, ervaring."

(Brigitte Hermans, Broederlijk Delen)

"…hilarische doch treffende dialogen… een erg onderhoudende en spannende tragikomedie, die ondertussen de toeschouwer ook aan het denken zet…"

(Jury Leuvense Toneelprijzen, 2017)

 

Beeldmateriaal: 

Schaakmat! door De Reynaertghesellen (Leuven 2017)

 
 
 
 
 

 

De voorstelling van Schaakmat! kreeg op 28 januari 2017 een nagesprek met Anya Topolski (professor in ethiek, sociale en politieke filosofie aan de universiteit van Nijmegen), Brigitte Herremans (Broederlijk Delen en Pax Christi) en Rudi Vranckx (VRT).

 

Technische fiche: 

 
Genre: tragikomedie / politieke satire
 
Bezetting: 1 V 3 M
 
Duur: 90 minuten
 
Decor: 1 decor
 
Auteursrechten: Auteursbureau Almo
 
 
Wenst u een digitale brochure van Schaakmat! te ontvangen, stuur dan een mailtje (met vermelding van de titel) naar info@theaterteksten.be en wij bezorgen u die zo snel mogelijk.
 

Ondertussen kan u alvast een fragment in onderstaande bijlage openen (klik op de titel in bijlage).

 
BijlageGrootte
fragment schaakmat!.pdf82.96 KB