Home

Welkom op de webstek van Lévi Steenveld.
 
Hier vind je alle nodige informatie over het toneelwerk van Lévi Steenveld: titels, korte inhoud, beeldmateriaal, technische gegevens, en - uiteraard - de teksten zelf.
 
Recent maakte Steenveld een nieuwe vertaling van “The Compleat Works of Wllm Shkspr (abridged)” van de Reduced Shakespeare Company. Na de eerste succesvolle opvoeringen kwamen er steeds meer vragen van nieuwsgierigen over deze vertaling. Dat, en het feit dat Steenveld ook zijn andere werk meer in de belangstelling wou plaatsen, leidde tot deze nieuwe website. Geleidelijk zal deze site worden uitgebreid met zowel oud als nieuw materiaal.
 

OPgeMERKt

Enkele verrassende uitspraken en berichten, die van het net werden geplukt!

 

1 februari 2015 "Op&doek": 

Schaakmat: Een politieke tragikomische satire over de Joods-Palestijnse kwestie.
 
De Belgische minister van buitenlandse zaken ontvangt een vertegenwoordiger van Israël en een Palestijn voor een geheime vredesonderhandeling. Door een persoonsverwarring verschijnt er ook een Hamas-terrorist die van plan is zichzelf en de conferentie op te blazen.
 
Met scherp sarcasme en ironie wordt de toestand in de regio en de houding van het westen gehekeld, waarbij de auteur de Israëlische politiek genadeloos afkraakt en de slappe opprtunistische houding van het westen aan de kaak stelt.
 
Toch slaagt hij erin, door hilarische dialogen en situaties, van het wrange thema een onderhoudende en spannende tragikomedie te maken, waar niet alleen politiek geïnteresseerden van kunnen genieten.
 
Een uniek, hedendaags en actueel stuk (AD)

Het nieuwe stuk Schaakmat! krijgt meteen een lovende recensie van Op&doek.

 

2 november 2005 "Theatercentraal.nl":

Het getekende decor van bordkarton lijkt rechtstreeks uit een stripverhaal te komen. Dat het niet alleen een erg aardig toneelbeeld oplevert maar ook nog eens functioneel is, blijkt wanneer er in de loop van de voorstelling een paar hilarische, cartooneske extra’s tevoorschijn komen.

Bovenstaand citaat slaat verrassend genoeg niet op één van de voorstellingen van Ardeense Hesp in 1999 of 2004, maar op de opvoering van "De toevallige dood van een anarchist" (Dario Fo) door De Vrienden van de Dansmuziek in 2005. De gelijkenis is echter zeer treffend.

 

7 februari 2010 "Knack blogt":

7 febr. Net zoals minister van cultuur Joke Schauvliege zie ik het liefst amateurtoneel. Vandaag is dat 'Shakespeare verkort' door de Leuvense Reynaertghesellen. (Paul Claes)

Knack-dichter en columnist Paul Claes uit zijn lof voor één van de voorstellingen van Shakespeare Verkort, voluit "Het Verzameld Werk van Wllm Shkspr (verkort)".

 

26 maart 2010 "HLN.be / DM.be":

Omtrent Goedertier verscheen het verrassend verhaal van een copycat, met de pastoor van Bellegem in de rol van Arsène Goedertier.

Het gerecht in Kortrijk heeft een onderzoek geopend naar Antoon Vandenhende, de 75-jarige priester in Bellegem. Er zijn aanwijzingen dat de pastoor tot tienduizenden euro's verduisterde om zwijggeld te betalen aan afpersers. Die dreigden ermee zijn seksuele avonturen aan de grote klok te hangen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het gerecht kwam de pastoor op het spoor na de aangifte van een diefstal van een kelk uit zijn kerk in december 2008. Opmerkelijk was dat de pastoor pas enkele dagen na de vermeende diefstal het kerkbestuur op de hoogte bracht. De priester en het kerkbestuur riepen via krantenartikels "nuttige tipgevers" op zich te melden. Het relict was voor de geloofsgemeenschap in Bellegem moreel van grote waarde en werd geschat op 8.000 euro.
 
Oost-Europeanen
Vandenhende kwam korte tijd nadien met een merkwaardig verhaal op de proppen. "De kelk staat te koop in een antiekzaak in Parijs. Oost-Europeanen hebben me dat verteld. Ik kan ze terugkrijgen, maar ik moet daarvoor wel 10.000 euro betalen", beweerde hij. Hij leende geld bij de Dekenale Werken van Kortrijk. De kelk kwam terug, maar was beschadigd.
 
Nieuwe aangifte
De geestelijke werd in maart 2009 naar eigen zeggen weer slachtoffer van dieven. Hij verklaarde dat ze hadden ingebroken in zijn pastorij en aan de haal gingen met zijn computer en het geld van de collecte voor Broederlijk Delen. In december 2009 meldde hij de diefstal van een een kelk en vier kandelaars. Ook deze diefstal werd door de priester erg laattijdig aangegeven. (belga/kh)